top of page

Sakia Pfaeltzer

Saskia Pfaeltzer Wie Saskia’s atelier in een voormalig galeriepand aan de Nassaukade in Amsterdam regelmatig passeert, ziet iedere maand wel een nieuw kunstwerk in de etalage: Chinese mannen op paarden uit karton gesneden, wilde tijgers met inkt getekend, schapen- en vogelkoppen op vazen. “Tijdens de academie volgde ik de avond-dansopleiding en maakte ik voornamelijk beelden van danseressen. Ik heb grote bronzen dansparen op pleinen in Helmond en Steensel staan.”

Na een tijd belandde Saskia op St. Maarten  waar ze twaalf jaar woonde en met beperkte materialen haar werk maakte. Die tijd op de Antillen is een heftige periode waarin ze eenzaamheid kent en de verwoestende kracht van orkanen ervaart. Haar schilderijen op papier uit deze periode kenmerken zich door kleurrijke Antilliaanse invloeden.

De drang naar vrijheid leidt Saskia in 2010 naar China. “Ik wilde wat anders. Een nieuw land, nieuw materiaal, nieuwe inspiratie. Het was een geweldige ervaring om eens in de zes jaar een paar maanden in dè porseleinstad (Jingdezhen, Jiangxi) in China te werken.” Daarna zijn er verrassende elementen aan haar werk toegevoegd: beeldboeken en décors van karton.

In 2014 verscheen de grafic novel over de filosoof Spinoza en in 2018 komt het tweede beeldboek na Spinoza, nu met Nietzsche als onderwerp, uit.

Het werk van Saskia Pfaeltzer is door het jaar heen te bezichtigen op verschillende tentoonstellingen in binnen- en buitenland.

bottom of page