top of page

Jaap van den Elzen

Als lichtkunstenaar en ruimtelijk ontwerper werkt Jaap Van der Elzen vanuit zijn thuisbasis Eindhoven - City of Light. In opdracht werkt hij voor bedrijven, overheden en particulieren. Zijn werk is zowel nationaal als internationaal geëxposeerd in diverse musea, galeries en de publieke ruimte.

 

Sinds zijn opleiding aan de Design Academy Eindhoven werkt Van den Elzen vanuit een conceptuele benadering met een breed scala aan lichttoepassingen in kunst en (interactieve) installaties. In zijn werk is hij steeds op zoek naar de balans tussen natuur, cultuur, mens en techniek, waarbij de omgeving waar het ontwerp zich manifesteert een belangrijke invloed heeft. Zijn lichtkunstwerken en installaties gaan een dialoog aan met de stedelijke of architectonische ruimte waarvoor zij zijn ontworpen en zijn dan ook veelal locatie specifiek.

Van den Elzen is naast zijn autonome werk actief (geweest) binnen diverse kunstenaarsinitiatieven. Zo heeft hij in 2003 een jaar gewerkt voor de Rotterdamse kunstenaar Joep van Lieshout binnen de kunstenaarsformatie Atelier van Lieshout. In 2009 heeft hij in samenwerking met componist Anthony Fiumara, in opdracht van de NPS, de locatiespecifieke light- en soundscape installatie ‘Waxing, Waning’ ontworpen en uitgevoerd in de grote zaal van het Muziekgebouw aan ’t IJ te Amsterdam. Onlangs is zijn werk geselecteerd voor deelname aan Manifesta9 Parallel Events, een van de grootste Europese kunstbiënnales.

 

 WaxingWaning

WaxingWaning

Muziekgebouw aan het IJ grote zaal

 Lichtval

Lichtval

 Fenestra

Fenestra

 CityOfLight

CityOfLight

 HyperCube.

HyperCube.

 Lichtval

Lichtval

 HyperCube.jp

HyperCube.jp

 CityOfLight.

CityOfLight.

 WaxingWaning

WaxingWaning

Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam

bottom of page