top of page

Wil van der Laan

Wil van der Laan is een veelzijdig kunstenaar die zowel schildert als bronzen vervaardigd. Tijdens zijn opleiding aan de Academie in Maastricht deed hij de Afdeling Schilderen & Grafiek (toen Monumentale Vormgeving) en tijdens zijn vrije woensdag bezocht hij de Beeldhouwklas.

Zijn werk valt te omschrijven als figuratief met geregeld abstraherende beeldelementen.Hij slaagt erin de dynamiek van het leven te laten stollen in een kunstwerk, of dat nu een brons of een doek is , dat maakt hem niet uit. De focus in zijn werk ligt altijd op het verbeelden van de karakteristieke kenmerken van zijn onderwerp.  Hij raakt bevlogen en die passie wordt al kijkend naar een werk van Wil van der laan voelbaar, al je  zintuigen worden geprikkeld: een snuivende bison staat als het ware voor je neus of een muzikant in New Orleans wordt vanzelf hoorbaar.  Zijn reizen hebben hem verrijkt en inspireren hem iedere keer weer om met kennis van zaken een thema of onderwerp te doorgronden. Freek de Jonge omschrijft de betekenis van Wil van der Laan als volgt: “ Je kunt mensen iets laten zien en ergens naar laten kijken, dat is het verschil tussen een gids en een kunstenaar. Wil van der Laan is een gids en kunstenaar.”

Het werk van Wil van der Laan is terug te vinden in veel prive- en bedrijfscollecties, het wordt geëxposeerd van Amsterdam tot New York. Met regelmaat voert van der Laan ook Monumentale Opdrachten uit, variërend van fonteinen, herdenkingsmonumenten en penningen tot overheidsopdrachten, het meest recente voorbeeld daarvan is een 5 bij 5 meter groot brons-reliëf , met daarin verbeeld de geschiedenis van de gemeente Meerssen, dit in opdracht van Meerssen.

bourbon street oil canvas   kopie.JPG

bourbon street oil canvas kopie.JPG

dakota evening    2014.JPG

dakota evening 2014.JPG

Markt Meerssen.JPG

Markt Meerssen.JPG

bisons nr 13   2014 kopie.JPG

bisons nr 13 2014 kopie.JPG

wild horses brons  .JPG

wild horses brons .JPG

paneel 1 MARSNA kopie.JPG

paneel 1 MARSNA kopie.JPG

detail paneel   1.JPG

detail paneel 1.JPG

DSC_0028.JPG

DSC_0028.JPG

sevilla nr 2    oil canvas 2015  .JPG

sevilla nr 2 oil canvas 2015 .JPG

bottom of page